poniedziałek, 14 lutego 2011

Zupa mało znana ale pyszna

<h2>Zupa mało znana ale przepyszna :)</h2>
<p>Autorem artykułu jest Barbara Lewińska</p>
<br />
Mało kto potrafi sobie wyobrazić zupę z sałaty masłowej i jej smak. Warto jednak spróbowac, bo gdy już jej skosztuje nigdy się nie zapomni i zawsze będzie się do niej wracać... Jest to ulubiona zupa mojej rodziny, szczególnie dzieci, które jak wiemy sa wybredne...
<p>Moja córeczka wracając do domu ze studiów ma tylko jedno życzenie: proszę ugotować zupę z sałaty. Nauczyła mnie jej moja mamusia, która zna ją od swojej mamusi. Prosta, tania, mało pracochłonna, idealna w sezonie i w zimie. Gotouję ją w największym garnku jaki mam w domu, bo zniaka w mgnieniu oka:)</p>
<p><strong>ZUPA Z SAŁATY MASŁOWEJ</strong>:</p>
<p>* 4 główki sałaty masłowej</p>
<p>* 1/2 kg gotowanego, wędzonego boczku</p>
<p>* 1 kg ziemniaków</p>
<p>* 3-4 łyżki octu winego</p>
<p>* 1-2 łyżki Maggi</p>
<p>* Ziarenka smaku, Vegetta lub inna podobna przyprawa - 2-3 łyżki</p>
<p>* sól, pieprz do smaku</p>
<p>* 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu</p>
<p>Główki sałaty oczyścić, opłukać i poszarpać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na cieńkie plastry, które po przepołowieniu smażywmy w garnku. Gdy są już szkliste, lub lekko podsmażone wrzucamy listki sałaty. Mieszamy, aż sałata stanie się ciemnozielona. Dolewamy do pełna wody, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy. Gdy zmiemniaki są już miękkie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziarenka smaku lub Vegette, 3-4 łyżki octu, maggi i zabielamy 1,5 szkl. jogurtu. Podajemy po zagotowaniu. (Moja mama dodawała jeszcze łyżke cukru, ale to już jak kto lubi...)</p>
<p>Smacznego</p>
<p>Barbara</p>
<p>inne moje ulubione przepisy znajdziecie Państwo na <a href="http://www.otostrona.pl/barb01zaprasza/" target="_blank">http://www.otostrona.pl/barb01zaprasza/</a></p>
<p>   <a href="http://promocja.nextore.pl/index.xml" target="_blank">http://promocja.nextore.pl/index.xml</a></p>
---

Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz