wtorek, 15 lutego 2011

Rosół z kury

Składniki:1kura,cała lub podzielona na mniejsze części,2litry wody,1pęczek włoszczyzny bez kapusty,1listek laurowy,10ziaren pieprzu,1cebula,5ziaren ziela angielskiego,sól.Wykonanie:1.Umytą kurę zalać zimną wodą,osoloną wodą.2.Jeśli rosół ma być klarowny,zdejmować pianę.Gotować bardzo powoli-płyn powinien tylko "mrugać".3.Cebulę obrać,przepołowić i zrumienić bez tłuszczu na patelni teflonowej lub bezpośrednio nad gazem.4.Po 2 godz.gotowania włożyć związaną włoszczyznę,cebulę oraz przyprawy.5.Rosół gotować jeszcze godzinę(utrzymywać poniżej punktu wrzenia).6.Mięso wyjąć(można wykorzystać na potrawkę).7.Rosół przecedzić.Uwaga.Najlepszy jest na kurze nie pochodzącej z fermy,tz.wiejskiej.Na rosół nadają się także starsze sztuki.Można go również przygotować w szybkowarze-będzie wtedy klarowny.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz