piątek, 11 lutego 2011

Ptaszki schabowe

Składniki;1kg schabu bez kości.30dag pieczarek,30dag,mielonej karkówki,duża cebula,olej do smażenia,sól,pieprz,słodka mielona papryka,łyżka mąki.Przygotowanie;1.Robimy farsz;pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry,cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Smażymy z pieczarkami na rozgrzanym oleju.Dodajemy karkówkę i dokładnie mieszamy.2.Schab myjemy,osuszamy i kroimy w grube plastry.Cienko rozbijamy.Oprószamy solą,pieprzem i papryką.3.Na każdego kotleta nakładamy łyżkę farszu.Zwijamy i obwiązujemy nicią.Rumienimy na rozgrzanym oleju.4.Roladki przekładamy do rondla,podlewamy wodą.Dusimy ok.godziny na małym ogniu,od czasu do czasu obracając mięso.Studzimy.Po wystygnięciu usuwamy nici.5.Do tłuszczu pozostałego ze smażenia mięsa dodajemy mąkę w celu zaciągnięcia.Ilość mąki uzależniona jest od upodobania gęstości powstałego w ten sposób sosu.Wlewamy do roladek i chwilę gotujemy.Rady; do sosu można dodać koncentrat pomidorowy.Zamiast roladki smażyć i dusić,można je zapiec w piekarniku,wówczas każdą owijamy plastrem boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz