niedziela, 13 lutego 2011

Golonka w maggi

Składniki:2 golonki wieprzowe,3 cebule,4 łyżki cukru,4 łyżki wódki,1/2 szklanki maggi,4 plasterki imbiru(lub 2 łyżki mielonego),2 łyżki smalcu.Wykonanie:1.Golonki myjemy i osuszamy.Nacinamy skórę po bokach.Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy 30 minut na małym ogniu(po 15 minutach zbieramy szumowiny),2/3 wywaru odlewamy.2.Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.Do golonek dodajemy cebulę,cukier,imbir oraz smalec.Wlewamy maggi i wódkę.Gotujemy pod przykryciem ok.2 godzin na bardzo małym ogniu.Co pół godziny golonki obracamy.Rady:Golonki podajemy z warzywami lub kapustą i ryżem.Z pozostałego wywaru można zrobić galaretę lub wykorzystać jako bazę na zupę.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz