niedziela, 13 lutego 2011

Sos boloński

Składniki:80g boczku,1-2 cebule,1średnia marchewka,1korzeń selera(wielkości filiżanki),4 łyżki masła,300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1/2 filiżanki rosołu mięsnego,1filiżanka czerwonego wina,pieprz,świeżo starta gałka muszkatołowa,1/2 liścia laurowego,1/8 litra śmietany.Wykonanie:1.Boczek pokrajać w kostkę i stopić,dodać pokrajaną w drobną kostkę marchewkę,cebulę i seler.Wszystko przysmażyć ok.2 minut w średniej temperaturze.2.Dodać masło i mięso mielone,wymieszać.3.Dodać koncentrat pomidorowy,rosół mięsny,czerwone wino i przyprawy.Wszystko dusić ok.godziny na małym ogniu bez przykrycia.4.Sos przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową,zagęścić śmietaną.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz