wtorek, 15 lutego 2011

Botwina

Składniki:-1i1/4 litra rosołu(dowolnego-mięsnego lub warzywnego),-2pęczki botwiny i ewent.1burak,-sok z cytryny,-1/4 l kwasu burakowego lub 2 łyżki koncentratu burakowego,-1/2 szklanki śmietany ewent,1 łyżka mąki,-sól,pieprz,-2łyzeczki masła.Przygotowanie:Botwinkę oczyścić ze zwiędłych liści i umyć.Małe buraczki oskrobać.Wszystko pokroić w kawałki długości ok.1cm.Jeśli młode buraczki są za małe,zetrzeć na tarce burak.Poddusić lekko w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła,dodać do rosołu,doprawić kwasem burakowym lub koncentratem,sokiem cytrynowym i śmietaną(ewent.wymieszaną z mąką).Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i dużą ilością posiekanego koperku.Czas wykonania 1 godzina.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz