wtorek, 15 lutego 2011

Ryba po grecku

Składniki:80dag ryby(np.dorsza lub morszczuka),olej do smażenia,maka do panierowania,sok z cytryny,sól i pieprz,natka pietruszki,koperek.Sos:1pęczek włoszczyzny,1cebula,1puszka koncentratu pomidorowego,2-3 ziarna ziela angielskiego,sól,pieprz i cukier.Wykonanie:Rybę skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą,pieprzem,obtoczyć w mące.Obsmażyć na oleju z obydwu stron.Przygotować sos:Warzywa umyć,zetrzeć na grubej tarce lub drobno pokroić(cebula i por).Rozgrzać olej,włożyć warzywa,smażyć,mieszając kilka minut.Podlać wodą,udusić warzywa do miękkości pod przykryciem.Dodać liść laurowy,ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.Doprawić solą,pieprzem,octem i cukrem.Jeśli sos jest zbyt rzadki odparować.Usmażoną rybę włożyć do sosu i podgrzać.Podawać na ogrzanym półmisku,posypaną zieleniną.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz